Garageband


Garageband

Type
Produktion
Trin
Alle
Fag
Musik
Pris
32 kr.
Platform
iPad

Garageband,

Garageband er et stykke musiksoftware til musik/lyd/sampling-produktion, oprindeligt udviklet til Mac computere. Det er nu også kommet til iPad i en udgave med lidt færre funktionaliteter end desktop-udgaven, men til gengæld med touch-teknologien (altså den taktile flade) indtænkt i designet, hvilket giver nogle interessante og unikke muligheder ved musikproduktion.

Garageband er bygget op således, at du får stillet et repræsentativt udbud af “touch” instrumenter (guitar, bas, klaver, strygere og trommer) til rådighed kombineret med et fuldt funktionsdygtigt ministudie til produktioner med flere spor og multitracking. Man kan både tilslutte instrumenter direkte (via en adapter eks. iRig el Apogee) eller spille på instrumenterne via touchfladen på iPad.

Effektivitet

Det kræver meget lidt teknisk indsigt at gå i gang. Introskærmen er meget overskuelig med muligheden for at scrolle igennem de forskellige instrumentmuligheder, og det lægger meget op til at prøve sig frem og lade nysgerrigheden råde, indtil man har opøvet en vis rutine i interfacet.

Der er på den ene side let adgang til at komme igang med at træne og producere, uden at det kræver de store forudsætninger - samtidig rummer Garageband uanede mængder af variationsmuligheder og lag i bearbejdelsen af den musiske produktion (eks arbejde med skalaer, harmonier, flersporsoptagelser med effekter osv.)

Samarbejde

Der er i Garageband ikke umiddelbart mulighed for at arbejde kollaborativt på tværs af enheder, men selve interfacet indbyder til at flere arbejder dialogisk sammen på en iPad i processen med at skabe og opbygge musik. Dog vil det være svært for flere at spille samtidig og navigere rytmisk på den relativt lille skærm.

Det er ikke muligt for læreren at følge med i processen på andre måder end hvis man står på sidelinien og følger med. Men det opvejes i min vurdering her af processens hurtige afvikling fra start til slut.

Genbrugelighed

Man kan hente musik ind til bearbejdning, sampling osv; derudover kan man bruge Garageband som lydoptager til interviews, montager osv udover selve musikproduktionen på enheden. Der er stor frihed til at arbejde med musikken, hente ind og bearbejde videre og have projekter kørende over en længere proces. Man har let adgang til sine projekter, som kan færdiggøres og sendes videre eller gemmes lokalt til videre bearbejdning. Der er også mulighed for at eksportere til Garageband på en Mac computer med de yderligere redigeringsmuligheder det tilbyder.

Tilgængelighed

Et kendetegn ved Apples egen programmer er , at tilgængeligheden er høj med en meget intuitiv flade som animerer snarere en hæmmer i den første tilgang til programmet. Det gør sig bestemt også gældende for Garageband, der som beskrevet tidligere er meget let tilgængeligt, men samtidig også rummer en kompleksitet i udfoldelsesmulighederne, der gør at app´en både henvender sig til børn i indskolingen/daginstitutioner til udskoling og voksne.

Brugervenlighed

Designet og layoutet er gennemtænkt og meget visuelt stærkt med ikoner og relativt lidt tekst (som er på dansk) - alle dele understøtter touchfladen på iPad, hvilket gør det let og animerende at “slide” sig igennem menuerne, prikke trommerytmen ind, “strumme” på guitaren, alt dette i en taktil flade, der gør brugervenligheden høj.

Alt i alt er dette en fremragende og gennemført app til iPad med utrolig mange funktions- og variationsmuligheder til brug i lydproduktion til fagene eller i musikundervisningen. Garageband er naturligvis ikke en afløsning for instrumentundervisningen, da der på trods af den taktile flade og de virtuelle instrumenter ikke er den store overførselsværdi til det at spille på et rigtigt instrument. Tilgengæld er der stor overførselsværdi ift etableringen af et sprog for og en bevidsthed om, hvordan musik opbygges og struktureres eksempelvis med fokus på genrebevidsthed, arbejdet med skalaer og harmoniseringer og begyndende studieproduktion mm.

Helt lavpraktisk er det også velegnet til at producere lyd- og stemningsflader, der trinløst kan hentes ind i iMovie app´en som lydspor til filmproduktioner.


Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


1 + = ti

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Læs også...

iPad projekt på Skov...

november 21, 2012
4728205-vrebro-skole-skal-omdbes--

  Denne artikel tager sit afsæt i en rekvireret opgave om kompetenceudvikling af lærere og pædagoger på Skovbrynet Skole i forbindelse med et kommunalt udviklingsprojekt om iPads i en skolekontekst. Skolen er udvalgt til at være en form for digital profilskole for Gladsaxe kommune og i den forbindelse på blandt andet at være søgende på […]


Apps i samme kategori

ArtRage

ArtRage ArtRage er en oplagt mulighed til at arbejde med egen produktion af maleri. ArtRage inddrager mange redskaber udover pensel og ArtRage største kvalitet er muligheden for, at blande farver på en forbløffende naturlig måde. Effektivitet ArtRage giver mulighed for på en nem og hurtig...