Web 2.0 og iPaden

Undervisning i skyen

Der kan være mange fordele ved at bruge iPaden i undervisningen, men der kan også være ulemper.
En af dem er at man i nogle tilfælde ikke har mulighed for at arbejde med enkelte Web 2.0 ressoucer, da de ikke altid kan køre på en iPad. En af grundende er selvfølgelig at der stadig er en del flash-opbyggede sider derude, men også stien til upload af filer, er ikke altid mulig på iPaden, da dens eneste indbyggede lagrings-sti ud af iPaden er kamerarullen, eller forbindelse til iTunes på en computer.
Alt andet skal enten synkroniseres ud til iCloud, Dropbox, eller ligende, eller sendes ud via mail.
Derfor er man begrænset i et vist omfang hvis man kun arbejder på iPaden.
At arbejde med web 2.0 ressourcer i undervisningen er vigtigt. I faghæfte 48 fremhæves web 2.0 ressourcer også som vigtige værktøjer at arbejde med, for at kunne udvikle de digitale it og mediekompetencer.
Jeg har i denne artikel samlet et udvalg af vigtige web 2.0 ressoucer som jeg synes er tæt på nødvendige at bruge som digitale læringsressourcer i undervisningen. Formålet med artiklen er at gøre det klart om de kan bruges eller ikke bruges på iPaden.

Jeg har i denne artikel udvalgt nogle af de web 2.0 ressourser der bliver brugt meget i folkeskolen i forvejen, og som er nogle af de bedste.

Prezi, der er et online kollaborativt præsentationsværktøj har fået sin egen app i Appstore. Appen hedder Prezi Viewer og ud fra navnet kan man på sin iPad nu se sin Prezi. Man kan også lidt mere end det. Man kan redigere på de objekter der ligger i Prezien i forvejen, og sidste nyt er at man også kan oprette og skrive ny tekst ind i præsentationen.
For nylig er der kommet en opdatering der gør at man nu kan indsætte billeder fra kamerarullen ind fra iPaden, men desværre ikke video. Heller ikke links eller youtubevideoer kan indlejres fra iPaden endnu.
Samarbejdsdelen, hvor man normalt kan se hinanden inde i prezien, hvis man har givet hinanden redigeringrettigheden virker ikke i appen, desværre.
Appen er fin hvis man har lavet en præsentation som en normal PowerPoint.
Link til anmeldelsen af Prezi ligger under denne artikel

Symbaloo
Symbaloo er et site hvorpå man kan lave en fin og lækker opsætning af linkssamlinger. Hver link fåt sit eget ikon, som man selv kan designe, som man lyster.
Man kan også på symbaloo, finde andres linksamlinger og abonnere på dem, og det er smart, for så får man helt automatisk nye links ind, når vedkommende tilføjer nye.
Symbaloo har en app til iPhonen, men har for nylig gjort deres side så mobil, at den nu kan køre direkte i browseren. Det er forholdsvis uproblematisk at oprette nye linkikoner på iPaden. Har dog oplevet at det har drillet et par gange, men det er til at se ud over, for ellers så spiller det bare med Symbaloo. Det smarte er også at du kan dele dine symbaloo’er med dine elever, så når du har lavet en linkssamling til din undervisning, sender du et link til eleverne og nu har de også alle links til rådighed, hvilket er et godt udgangspunkt for undervisningen. Hvis du er mere interesseret i Symbaloo, så er her link til tjenesten.


 

Thinglink
Thinglink er et site hvorpå man kan lave sine egne intersaktive billeder. man kan vælge at bruge billeder fra Flickr, fra nettet generelt eller fra sin computer.
Thinglink har ikke en app, men som med Symbaloo er den også blevet så mobil at den nu har givet muligheden for at man kan vælge billeder fra sin kemararulle når man sidder på iPaden. Problemet er bare at når man skal vælge hvilket område på billedet man vil gøre interaktivt, så er det som om det ikke rigtig fungerer på iPaden. Man får ligesom tildelt et lille område man kan gøre interaktivt, men har ikke mulighed for at gøre det større. Når man så vil vælge hvad det interaktive skal være, så går det også lidt galt, for man kan ikke indsætte tekst med “copy/paste”-funktionen. Man skal i stedet selv skrive webadressen eller den tekst man vil have ind i feltet, hvilket gør det meget bøvlet at arbejde med.
Man kan dog sagtens finde mange situationer hvor man alligevel kan bruge Thinglink med iPaden i undervisningen. I alle tilfælde hvor eleverne selv tager billeder og skal skrive forskellige iagttagelser ud fra billedet er det jo oplagt. Et eksempel kunne være et billede af et fysikforsøg, hvor de forskellige informationer bliver beskrevet og tastet ind forskellige steder på billedet. Hvis du er mere interesseret i Thinglink er her link til tjenesten

 

Glogster
Glogster er en en virtuel collage. Her har du muligheden for at sammensætte billeder, tekst, lyd og video til, som de selv kalder det et visuelt netværk. Og Glogster har også en app til iPaden i en beta-version. Med det ikke sagt at man kan lave Glogster fra sin Ipad, for det kan man ikke. Man kan se sine egen Glogsters, og sine favoritter , og så kan man uploade billeder og video fra kamerarullen til sit mediebibliotek på Glogster, så man kan sætte det ind i glogsteren, når man kommer til en computer. Så selvom det lyder så fint med en Glogster-app, så er det det ikke, endnu. Grunden er nok at Glogster stadig også køre delvist på flash, og det gør de også opmærksom på når man går på deres website og ser andres Glogsters derfra. Man har ikke mulighed for at se alt indhold, desværre. Hvis du er mere interesseret i Glogster er her link til tjenesten

Mindmeister
Mindmeister er et website med tilhørende app til at lave mindmaps med. Det særlige ved Mindmeister er at man kan arbejde sammen om at skabe et mindmap. En basis-konto koster ikke noget, men her er man begrænset, da man kun kan oprette 10 mindmaps. Hvis man har brug for flere skal man opgradere. Man kan desværre heller ikke indsætte billeder fra kamerarullen i Mindmeister med basiskontoen. Det er dog sådan at alle skoler der har et Lær-it abonnement har adgang til Mindmeister, og det er der rigtig mange skoler der har, så det er en god ide at tjekke.
Mindmeister er enkel og intuitiv. Link til anmeldelsen af Mindmeister finder du under denne artikel.

 

Animoto
Animoto er en tjeneste der giver dig mulighed for at skabe flotte præsentationer med billeder, video, tekst og musik.
Animoto har en række skabeloner man kan sætte sit indhold ind i, og ud fra skabelonen skaber den et slideshow med alt ens indhold. Det er meget enkelt og lige til. Også med appen. Der er dog 2 små ulemper. Den ene er at der kun findes en iphone-app, og det vil sige at når man forstørre den op for at arbejde med den på Ipaden, så bliver det knap så rart for øjnene at arbejde med i længere tid af gangen. Den anden ulempe er at appen har en fejl, så når man skal ind og se og vælge de forskellige samples til baggrunden, så låser skærmen i vandret position. Dette kan dog løses ved at man inden man åbner appen, låser iPaden fast i lodret position. Link til anmeldelsen af Animoto finder du under denne artikel.

  

 

Websites
Det er en selvfølge at man skal i skolen i dag skal kunne skabe sine egne hjemmesider.
De 3 mest oplagte er Wikispaces, Wix og WordPress. De kan alle 3 hver deres kvaliteter, og udvælges til forskellige formål. Wikispaces og Wix har dog problemer på iPaden endnu. Jeg gør her i artiklen opmærksom på disse, da det i høj grad begrænser iPaden i forhold til at bruge dem som værktøj når man skal producere hjemmesider, hvis man kun har en iPad til rådighed i sin undervisning.

 

Wikispaces er en webside man selv kan opbygge og fylde med indhold. Det har før hen ikke være muligt opbygge og redigere på iPaden, men det siges at den nu skulle være det. Det er på sin vis også rigtigt. For nu man kan få tilgang til kamerarullen på iPaden, selvom man arbejder i wikien, ude i browseren. Men der er stadig noget der ikke virker helt optimalt. Blandt anden er der problemer med at skrive i en tekst hvis teksten skal ligge efter et indsat billede. Her virker tastaturet ikke. Og man kan heller ikke umiddelbart gå ind og redigere i allerede skrevet tekst. Så selvom de nu fra wikispaces side siger at det er muligt, så fungerer det bare ikke i nærheden af optimalt på iPaden. Så ind til videre er wikispaces altså “no go” på iPaden. Det handler dog i midlertidig om små fejl, som forhåbentlig snart vil blive rettet. Du finder link til Wikispaces her

Wix
Wix er en tjeneste der tilbyder oprettelse af flotte hjemmesider, enten i flash eller htlm5.
Wix har en del fine skabeloner der gør at man nemt og ligetil kan få skabt en hjemmeside på ingen tid. man kan også lave sin hjemmeside fra bunden af, og det er også bare super nemt. Bare ikke på en iPad. Der kan det simpelthen ikke lade sige gøre endnu. Og hvorfor er det så lige at jeg tager Wix med her, hvis den ikke kan bruges på iPaden? Det gør jeg for at gøre opmærksom på at det stadig er en virkelig stor udfording at lave hjemmesider med eget indhold udelukkende fra en iPad. Og det er vigtigt at være opmærksom på, da netop dét er et vigtigt punkt under produktion i faghæfte 48. Du finder link til Wix her

WordPress
Hvis man skulle komme med et bud på hvilket værktøj der bedst pt ville kunne løse opgaven med at producere egne hjemmesider på iPaden, så må det være WordPress. WordPress er egentlig ikke en hjemmeside, men en blog. Men den kan godt fungere som hjemmeside. Her har man mulighed for at lave sin egen opsætning, ud fra valgte skabeloner, og hvis man bruger WordPress-appen har man mulighed for at sætte billeder og video ind fra kamerarullen, og man har adgang til et fuldt brugeligt administrationspanel, som hvis man arbejdede på sin laptop. Man kan oprette nye sider, og man kan tilmed arbejde på flere forskellige blogs i samme app, ved nemt at tilføje med.
Det ideelle ved at bruge WordPress, er at der er noget der hedder Skoleblogs.dk hvor alle med et uni-login har muligheden for nemt og enkelt at oprette blogs.
Anmeldelsen af WordPress appen kommer i uge 48.

Alt i alt er det altså vigtigt at have for øje at når man arbejder med en iPad og web 2.0 ressourcer, så er man delvist begrænset. Nogle ressourcer virker fint på iPaden, andre er helt umulige. Det betyder jo ikke at det ikke kan lade sig gøre at arbejde med web 2.0 ressourcer på iPaden, det betyder bare at man skal være opmærksom på hvilke muligheder man måske bliver nødt til at vælge fra, og at man måske må finde andre alternativer. Med tiden vil en del af de tekniske begrænsninger nok vil blive løst, og vi vil her på bloggen prøve at følge så godt med, at vi kan give informationerne videre når der kommer opdateringer.


Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Apps der relaterer til denne artikel

Prezi

Prezi er et webbaseret præsentationsprogram med nogle spændende muligheder. Du skal forestille dig at du har et stort lærred, hvor du kan sætte alle dine objekter op på. Tekst, billeder, film, figurer ind på. Og efterfølgende skal du vælge hvad der skal ses i hvilken rækkefølge....

Mindmeister

Mindmeister - kollaborative mindmaps. Mindmeister er en netbaseret tjeneste, hvori man kan lave mindmaps. Den fungerer i en browser, og man har mulighed for at arbejde sammen i det samme mindmap på samme tid.  I denne sammenhæng fokuserer vi selvfølgelig på App´en til iPad....

Animoto

Animoto - videoer med billeder, filmklip og musik. Animoto er en netbaseret tjeneste, der kan bruges til at lave små fine videopræsentationer med billeder, videoklip, tekst og musik. Den fungerer i en browser, og gennem appen.  I denne sammenhæng fokuserer vi selvfølgelig på appen...